2022. jún. 09. csütörtök,  9 órától
Helyszín:  Szent II. János Pál Iskolaközpont

VIDÁM JÁTÉKRA INVITÁLJUK A GYEREKEKET AZ ISKOLÁSOK SZÁMÁRA KÉSZÜLT INTERAKTÍV MŰVÉSZETI SOROZATBAN!

2022. június 9-én csütörtökön, a Szent II. János Pál Iskolaközpontban, 5 előadásban:

9 -kor az 1. osztályosoknak,
10 -kor a 2. osztályosoknak,
11-kor a 1. osztályosoknak,
12 -kor a 2. osztályosoknak,
13 -kor a 3. osztályosoknak.

Helyszín:
Szent II. János Pál Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium -1116 Budapest, Mezőkövesd út 10.

EGY HÚRON PENDÜLÜNK! – Írjunk, játsszunk mesét, regét!

Játékos művészeti foglalkozás kisiskolás gyerekeknekSzeretsz mesélni? Szeretnéd, hogy a meséd megelevenedjen? Szeretsz szerepelni?

Akkor köztünk a helyed! Ha velünk tartasz, együtt fogunk mesélni.
Kitaláljuk a történetet, kiosztjuk a szerepeket, megírjuk a párbeszédeket, zenét szerzünk, majd el is játsszuk a mesénket. Tarts velünk! Meséljünk együtt!
Először, a leendő „társulat” tagjai megismerkednek egymással, és az oktatókkal. Beszélgetünk arról, hogy ki milyen mesét, mondát ismer, van-e kedvenc mese- vagy monda hőse. Ezt követően beszéd, mozgás- és helyzetgyakorlatok segítségével együtt felmérjük a gyerekek színpadi rátermettségét, ének- zene és mozgáskészségét.
Ezután kezdünk el közösen mesélni. Kitaláljuk kiről, kikről is szóljon történetünk. Megismerkedünk a magyar mese és mondavilág szereplőivel. (Tündér Ilona, Árgyélus királyfi, Fehérlófia, Sárkány, Griffmadár, Táltos paripa, Attila, Toldi, Kinizsi, Mátyás király). Persze, kedvünk szerint újabbnál újabb, általunk kitalált szereplőkkel is gazdagíthatjuk történeteinket.
Megismerkedünk a mese, és monda, mint elbeszélő műfajok jellegzetességeivel, szófordulataival. Foglalkozunk a cselekményvezetés fontosságával, a szereplők jellemzésével, különös tekintettel arra, hogy eddigre már a gyerekek elkezdik magukat „beleírni” a darabba, vagyis szerepeket találnak ki maguknak.
Ezt helyzetgyakorlatok, szituációs játékok, improvizációk követik, melyek segítségével, saját szavainkkal és mozdulatainkkal „megalapozzuk” a majdan bemutatandó darabot. Felmérjük, milyen zene, tánc, mozgásformára lehet szükség, majd következik a párbeszédek kitalálása. Természetesen itt is figyelembe vesszük a jellegzetes szófordulatokat és szóhasználatot, melyek oly jellemzőek a magyar monda és mesevilágra.
Ezután már semmi más dolgunk nincs, mint összeilleszteni a szöveg, zene, ének, mozgás, és egyéb elemekből közösen írt mesénket, mondánkat, majd előadni azt.
A foglalkozássorozat (kurzus) végére a gyerekek színház- és zeneelméleti és gyakorlati tapasztalatokkal gazdagodnak, melyeket oktatóiktól, önmaguktól és társaiktól sajátítanak el, mégpedig játékos formában.
A foglalkozást vezetik:
– Bordás János színművész
– Bartha Katalin hegedűművész
MESÉRE FEL! PENDÜLJÜNK EGY HÚRON!
A sorozat az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg.
Írj nekem

Not readable? Change text. captcha txt